kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

09
Май
2023

Празнична съборна света Литургия за летния Никулден в село Дъбравите

На 9 май Христовата Църква почита паметта на едно от своите най-ярки светила на небосклона на светостта – свети Николай Мирликийски Чудотворец. В този ден се отбелязва намирането на светите му мощи и тяхното тържествено посрещане на 9 май 1087 г. в гр. Бари, откъдето те до днес източват живителните струи на Божията благодат. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Дъбравите, община Белово, посветена на дивния Чудотворец и избран Божи угодник.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Наместничеството прот. Стефан Йорданов, иконом Йордан Василев от град Септември, свещ. Димитър Илиев от с. Лозен, свещ. Николай Генев от град Белово, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски от град Ветрен и свещ. Николай Ангелчов от Пазарджик.

Храмът от рано се изпълни с нетърпеливи енориаши и гости, които с особено вълнение очакваха днешния ден. Сред тях беше и кметът на селото г-жа Наташа Соколова, по чиято инициатива и с чиято основна помощ през изминалата година беше осъществен ремонт на църквата.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на обновление на храм. Отец Боян прочете нарочните за случая молитви и поръси светия Олтар, иконостаса и целия храм със светена вода, при пеене на всепобеждаващия хвалебствен тропар на Пасха. След това наместникът освети и специално дарената за храма от боголюбиви християни утвар – потир, дискус, звездица, копие, лъжичка и покровци, както и напрестолен кръст и икона на покровителя на храма свети Николай, донесена за дар на кмета на селото.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към вярващите със слово за великата Божия милост, да имаме по думите на свети Йоан Златоуст „духовно пристанище за душите ни“ – Божиите храмове, където да намираме пристан сред жестокото бурно море, в което превърнахме живота си. Наместникът припомни, че с непослушанието си нашият праотец Адам загърби и се отрече от Бога, за което беше изгонен от рая и призова да обичаме, да пазим и поддържаме храмовете си, защото пребивавайки в тях и спазвайки послушание на Църквата, постигаме своето предназначение и осъществяваме смисъла на нашето съществуване – връщаме се обратно в спасително общение с нашия Творец и се съединяваме със своя Създател.

Отец Боян благодари на кмета на селото г-жа Соколова, в чието лице Бог има Свой верен съработник за изграждане духовното здание на Църквата в душите на хората, както и на свещениците, дошли в този празничен ден да съучастват в радостта на жителите на Дъбравите. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи, техните домове и деца.

От своя страна г-жа Соколова изказа своята и на жителите на селото благодарност към свещениците, дошли да се помолят за тях. Тя поднесе на наместника прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.