kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

23
Април
2023

Празнична света Литургия за ✝Томина неделя в град Ветрен

На 23 април, ✝Томина неделя, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев възглави съборната света Литургия в храм „Св. Николай“ гр. Ветрен. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

В този светъл ден, когато се възпоменава осезателното уверение на свети апостол Тома за славното Възкресение от мъртвите на нашия Господ Иисус Христос, камбанният звън от ранно утро призова верния Божи народ на молитва и възхвала. Енориашите и гостите на храма с радост участваха в светата богослужба със своите молитви и песнопения. Всички единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. Той припомни, че неверието на апостола беше породено не от съмнение или колебание в божествеността на Спасителя, а от доброто „изпитване на духовете“, което пази човека от отклонение във вярата и отпадане от Църквата. Така, по думите на наместника, и ние следва да изпитваме всичко и да се държим за доброто, за истинната вяра и за истинската православна Христова Църква, която е Негово мистично тяло. Отец Боян припомни и това, че като се увери във Възкресението, което да проповядва след това като лично свидетелство, апостолът никога повече не се усъмни. Така и ние, след като толкова много чудеса се случват, като например слизането на Благодатния огън, което стана преди броени дни пред очите ни, да не се съмняваме и никога да не изпитваме колебания в истинността и спасителната сила на нашата вяра.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.