kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Октомври
2022

Празнична вечерня с Акатист към преп. Йоан Рилски Чудотворец в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

В навечерието на празника на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена празнична вечерня с акатист към Рилския Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Обичащите небесния закрилник на българския род негови чедца с радост дойдоха да отправят обща молитва и прославят равноангелното житие на Рилския отшелник. В определеното от богослужението време верните християни се събраха в центъра на храма около поставената на нарочен аналой икона на светеца. Духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички единомислено отпяваха припевите и възхваляваха Бога и Неговия угодник. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред чудния по живот пустинножител.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за добродетелите на свети Йоан, пожелал да се уподоби на кроткия и смирен по сърце наш Господ Иисус Христос, усамотил се в пустинята, за да опустее от страстите и превърне сърцето си в чист съсъд на Божията благодат. Отец Боян призова и ние според силите си да се подвизаваме, да подражаваме на Рилския светец, за да се застъпи той за нас в страшния ден на Христовото съдилище.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.