kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Ноември
2023

Празнична вечерня с Акатист към св. архангел Михаил

В навечерието на празника на ангелското войнство – Събор на св. арх. Михаил, в параклиса „Св. Архангели”, намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена празнична Вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

По време на вечернята беше отслужен и Акатист към предводителя на небесното воинство светия архистратиг Михаил и безплътните сили. Застанали пред поставената на нарочен аналой икона на първия небесен ангел и вожд на тържествуващата част от Христовата църква, духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички с едно сърце и уста отпяваха припевите, пеейки „Радвай се Михаиле, велики архистратиже!“. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред носещия Божията сила на крилете си архангел.

В края на службата отец Боян преподаде на вярващите архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към църковното изпълнение със слово за ангелското достойнство. Наместникът припомни, че думата „ангел“ означава вестител, пратеник, като прикани и ние с делата си да бъдем ангели – да бъдем носители и пратеници на Бога, Който е любов, разнасяйки на ближните благата вест и любовта като израз на нашата православна вяра.

Беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.