kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

19
Октомври
2022

Празникът на свети Иван Рилски в Пазарджик

Денят 19 октомври е особено радостен за чедата на родната ни свята Българска православна църква. В този ден тя отдава почит на покровителя на нашия народ и най-велик от просиялите измежду българския род светец – преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклиса, посветен на Рилския отшелник към храм „Св. Георги” град Пазарджик, беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Петко Еленкин и свещ. Димитър Пеев, секретар на Пазарджишка духовна околия. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник прот. Манчо Манчев.

Вярващите, усетили небесната помощ и закрила на пустинножителя в своя живот, с трепет пристъпваха към образа на светеца и сърдечно му благодаряха за неговото застъпничество пред Бога за нашия народ и Отечество. Всички от сърце изпяха неколкократно на полагащите се места тропара на преподобния, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян честити празника на присъстващите. Той описа подвизите и борбата, която свети Иван водеше, за да достигне своето спасение и да застане отдясно на Божия Престол на небесата. Наместникът изказа своята увереност, че всички ние, които с делата си подражаваме на свети Иван, няма да останем посрамени, а ще получим неговото застъпничество и помощ.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.