kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Ноември
2021

Празникът Въведение Богородично беше отбелязан тържествено в катедралата на Пазарджик

„Като видяха Твоите праведни родители, Пресвета Дево, че се изпълниха три години от Твоето рождество, пожелаха да изпълнят на дело своето обещание, което бяха изрекли с устата си, и да Те принесат в дар на Бога. Затова събраха в Назарет всички свои сродници от царски и архиерейски род и много свещеници, поканиха и лик чисти деви, за да Те придружават със запалени свещи, както бе казано в Писанието: след Нея водят при Тебе девици, Нейни дружки, довеждат ги с веселие и ликуване, влизат в Царевия чертог. И всички, събрани заедно, се помолиха за Теб на Бога и Му възпяха: Алилуия“ (из Акатист на Въведение Богородично)

На 21 ноември светата Православна църква чества един от 12-те големи Господски и Богородични празници – преславното Въведение в старозаветния храм на тригодишната Мария, Пресветата наша Владичица Богородица. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна възкресно-празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев, свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Храмът се изпълни с богомолен народ, който възнасяше своите благодарствени молитви към Богоматер и просеше нейната несъкрушима закрила над семействата и децата на България. Голяма част от тях седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили с пост, молитва и покаяние да почистят и подредат вътрешната си стаичка, в която да поканят скъпия небесен Гост.

По време на Причастния беше прочетена проповед за великото събитие на Богородичното Въведение.

В края на светата Литургия отец Боянов поздрави присъстващите с празника. Той прочете слово за семейството, обръщайки внимание на това, че именно в семейството човек по­лу­ча­ва своето на­чал­но­ ду­хов­но и нрав­с­т­ве­но въз­пи­тание, а от нрав­с­т­ве­но­то бла­го­със­то­я­ние на се­мейс­т­ва­та за­ви­си и бла­го­със­то­я­ни­е­то на об­щес­т­во­то и на дър­жа­ва­та. Наместникът припомни родителския дълг, който ние имаме по примера на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, а именно да се ста­раем да бъдем пример за децата си, да ги при­ве­дем към Бо­га и да по­се­ем в тях ду­хов­ни се­ме­на, та, обиквайки ду­хов­ния жи­вот в Църквата, да черпят в нея от Божията благодат, която е преизобилен из­точ­ник на си­ли, бла­го­дат­на под­к­ре­па и за­щита сре­щу зло­то.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички с този светъл християнски празник.

Тържеството завърши с многолетствие.

По традиция много родители и учители дойдоха на службата, за да изпълнят своя духовен дълг към децата и православната младеж, като ги въведат в храма, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта. Както в предишните години в този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.