kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Август
2022

Преображение Господне в град Пазарджик

На 6 август се отбелязва един от дванадесетте големи Господски празници - Преображение Господне. В този светъл ден се съпреживява преобразяването на нашия Господ Иисус Христос на планината Тавор пред трима от апостолите, когато „видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава… и яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака. И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте”. Така всяка година християните стават свидетели на божествената слава на Христа и чуват небесния глас на Бог Отец, свидетелстващ, че Той е именно Неговият Божествен Син и Спасител на света.

В този празничен ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква „Свето Преображение“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма прот. Атанас Кузев и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на града „Успение Богородично”.

Боголюбивите християни, ходещи в живота си по стъпките на Спасителя, изкачващи се по небесната стълбица на добродетелите, водеща в небесното царство и стремящи се да преобразят живота си в дела на добротворство, от рано дойдоха на празничната служба. Всички участваха молитвено в службата и с уста и сърце възпяваха Преобразилия се Господ, показал ни в този ден Своята небесна слава. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и пристъпиха със страх Божий към светите Тайни, като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия, всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за светото Преображение. Наместникът благопожела да постигнем своето преображение и се уподобим на благия, кротък и смирен по сърце Христос, та да бъдем достойни да се насладим на Неговата Божествена слава както тук, на земята, така и в Неговия небесен чертог.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.