kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

19
Декември
2023

Проведе се традиционното детско тържество за Рождество Христово

Както всяка година с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик Архиерейско наместничество град Пазарджик организира традиционното Рождественско тържество за децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“. Повече от сто участници се включиха в празника, който се проведе на 19 декември в голямата зала на Младежкия дом в областния град.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията, които донесоха в сърцата на всички небесната радост от настъпващото Рождество.

Празникът започна с изпълнението на Мария Бояджиева от ОУ” Христо Ботев” град Велинград, която изпълни авторска коледна песен.

След нея на сцената се подредиха деца от енорията на катедралата „Успение Богородично”, които с рецитал на стихотворения и изпълнение на молитвени песни стоплиха сърцата на присъстващите.

Учениците от СУ „Христо Ботев” град Септември и НУ „Васил Левски” гр. Пазарджик изнесоха прекрасно театрално представление, с което пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. Учениците от Септември разиграха час по Вероучение, в който се преразказват чудесните събития, предшествали и съпроводили тихата и свята нощ на Богорождението, а тези от Пазарджик преплетоха разказа с прекрасно изпълнение на случилото се преди 2023 години. С въодушевение и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите и пастирите, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител.

Към тях се включиха ученици от НУ „Васил Друмев”, които изиграха прекрасно образите на тримата влъхви, видели появилата се преди 9 месеца на небосклона нова, чудна звезда, разчели в нея знака за раждането на земята на небесния Цар и последвали нейния светлик до Витлеемската пещера.

Прекрасните певци от Ученически хор „Славейче” при ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик изпълниха няколко коледни песни и църковни песнопения в чест на Божията Майка, родила за нас Богомладенеца, които се бяха постарали в кратко време да разучат и с които зарадваха Пресвета Богородица.

В тържеството както всяка година се включиха най-малките и прекрасни участници от ДГ „Валентина Терешкова”. С танц и музика те изключително красиво и живописно пресъздадоха празничния звън на църковните камбани, символизиращи небесния трепет на ангелските криле, донесли радостната вест за раждането на Божия Син с танца „Звънчета”, както и най-радостния за децата миг – когато под коледното дръвче те намират своите заслужени дарове с танца „Подаръци”.

Християнчетата от енорията на храм „Св. св. Кирил и Методий” развълнуваха присъстващите при своето първо участие в тържеството. Те изпълниха ангелската песен към Света Троица – „Светий Божи, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!”, детската песничка „Кой направил е цветята” и изрецитираха прекрасно стихотворение за Бъдни вечер.

След тях артистите от НУ „Васил Левски” изиграха сценката на съвременно семейство, отбелязващо традиционно Бъдни вечер. Главният герой Христо, който беше и едно от децата в часа по Вероучение от началото на тържеството, така силно искаше да подари нещо на Младенеца, но дали намери сгоден случай? За всички остана поуката, че не само за Рождество, а през всеки ден от своя живот трябва да се стремим да вършим добри дела.

Истинското духовно тържество завърши с удивителното изпълнение на 11 годишната Теодора Шомова, което е едно от децата от енорията на катедралата. Тя развълнува всички с певческия си талант, който развива за слава Божия, с песента „Коледа е тук”.         

След края на представлението отец Боян не скри своето вълнение от тържеството, донесло нееднократно сълзи в очите на публиката. Той приветства участниците и техните ръководители и благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът напомни, че всички пътища на човека започват от семейството, като благодари и поощри всички родители, насърчили децата си да изучават Вероучение и с помощта на учителите по Религия да изваят в душите на децата си святия образ на кроткия и смирен по сърце Христос. Отец Боян благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

И тази година свещениците на Пазарджик поздравиха децата и всички гости на тържеството с празнично песнопение от църковната химнография.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители, които и тази година бяха дарени от благочестиви християни, верни съработници на Божия виноград. С грейнали от радост лица всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

Turjestvo tumbnail youtube

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.