kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Декември
2022

Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – възвисете се! Пей на Господа, цяла земьо, и с веселие възпейте, люде, защото Се прослави!” (Катавасии на Рождество Христово)

На 25 декември светата Православна църква отбелязва големия Господски празник Рождество Христово. В този чакан повече от 5 хилядолетия ден преди 2022 години не човек, а ангели възвестиха най-чистата и радостна вест – на земята се роди дългоочакваният, обещан още на нашите прародители Адам и Ева Спасител на света – нашият Господ Иисус Христос.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

В този светъл тържествен ден украсеният празнично храм от ранно утро се изпълни с боголюбиви християни, които с трепет се поклониха пред „избрания и роден от Отца преди всички векове Спасител на света и Цар на вековете”, Който „се роди за нас като Младенец и ни се даде като Син”. Изпълнени с небесна радост, те единодушно съучастваха молитвено в светата богослужба. Голямо множество от тях пристъпиха към светото Причастие, с което увенчаха своя постнически подвиг и предвкусиха райската сладост на единение с Бога още тук, на земята.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Отец Боян поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и благопожела Христовият мир да зацарува в нашите сърца, в нашите домове и цялото ни Отечество.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.