kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Май
2023

Съборна света Литургия за Гергьовден в село Ковачево

На 6 май се почита паметта на великия Христов мъченик Георги, понесъл нечовешки страдания за своята вяра, изобличил с търпението си нищожността на идолите, победил с твърдостта и ревността си по Бога злобата на бесовете и зверството на техните слуги. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в септемврийското село Ковачево, посветена на избрания воевода и победоносец.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, председателят на храм „Св. Петка“ с. Лозен свещ. Димитър Илиев и свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Атанас Кънев и свещ. Методи Пешев от с. Лозен.

Архиерейският наместник беше посрещнат топло от кмета на селото г-жа Маргарита Неделчева, която му поднесе прекрасен букет с цветя. През цялата служба тя съмолитстваше заедно със своите съжители, просейки небесната помощ на избрания Божи съсъд и Христов воин свети Георги. По време на светата Литургия към верния Божи народ се присъединиха и кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, както и народният представител г-н Стефан Мирев.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към вярващите със слово за достойнството на великомъченика, който избра небесните, нетленни, вечни блага и богатства пред земните и временни. Наместникът изтъкна, че и ние всеки ден се изправяме пред същия избор и призова по примера на светеца винаги да избираме Бога и Неговата слава, а не да търсим човешка такава. Такъв избор, по думите на отец Боян, са направили и техните предшественици, които преди 165 години са рискували живота си, за да извадят разрешение и в тежките години на робството да издигнат този храм, в който да пристъпват в общение с Бога.

Отец Боян благодари на свещениците от храма за братската любов и гостоприемство, с което винаги го посрещат и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над тях, над кметовете и жителите на селото и Общината.

От името на Църковното настоятелство отец Николай подари на двамата кметове по едно живо цвете, а на г-н Рачев - икона на свети Георги, в знак на признателност за тяхната подкрепа и съпричастност в живота на църквата в селото.

Празникът завърши с многолетствие.

Накрая на богослужението отец Боян раздаде нафората, а отец Николай помаза богомолците с елей, донесен от поклонници от гроба на свети великомъченик Георги.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.