kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Април
2023

Съборна Пасхална света Литургия на Светли петък в храм „Св. Параскева” с. Лозен

На Светли петък – Живоприемни източник, жителите на септемврийското село Лозен отбелязват празника на своето населено място. На този паметен за селото ден през 1895 година е осветен техният храм, посветен на преподобната наша майка Параскева – Петка Търновска, и от тогава до сега всяка година се прави събор и празникът се почита с особена тържественост.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна Пасхална света Литургия. Начело застана архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с прот. Атанас Кузев, председател на храм „Св. Преборажение” гр. Пазарджик, свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Ангелчов, служащи в храмовете на съседните села „Св. Троица“ с. Братаница и „Св. Димитър“ с. Звъничево. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Димитър Илиев, прот. Атанас Кънев, председател на храма в с. Звъничево и свещ. Методи Пешев от селото.

В началото на утренята и на светата Литургия, както се полага за дните на Светлата седмица, беше многократно изпят тропарът на Пасха – Празникът на празниците. Енориашите с благоговение минаха и се поклониха на светия Кръст, светото Евангелие и иконата на Възкресение, които служащите изнесоха за поклонение при пеене на стихирите на Пасха. На всепобедния поздрав от страна на духовниците „Христос воскресе!” всички отговаряха с гръмко „Воистину воскресе!”. В празника взеха участие кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, народният представител Стефан Мирев, кметът на селото г-н Дойчин Анчев, кметове на съседни села.

На края на светата Литургия отец Боян поздрави присъстващите с Христовото Възкресение и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът разказа дивните събития от преди 16 века, когато Богоматер откри пред бъдещия император Лъв животочния извор с целебна вода, станал извор на вечен живот за хиляди души през годините, потърсили небесната помощ на Божията Майка и изцелени от техните телесни и духовни болести. Наместникът призова и ние да пристъпваме винаги с вяра към Пресветата Дева, която не е върнала празен никой, пристъпил към нея с чисто и смирено сърце.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След службата беше осветен и приготвения от Църковното настоятелство празничен обяд, раздаден за здраве и благоденствие на жителите на селото.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.