kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Януари
2024

Съборна света Литургия и Велик водосвет в навечерието на Богоявление в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

В навечерието на празника свето Богоявление, Църквата е отредила отслужването на богослужебно последование, включващо Утреня, Царски часове и Вечерня със света Василиева литургия, след което се отслужва и Велик Богоявленски водосвет.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай чинопоследованието в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

При отслужване на часовете духовниците поред прочитаха полагащите се евангелските четива, описващи пред духовния взор на вярващите дивните евангелски събития, станали преди почти 2000 години на река Йордан – на хората се яви великата тайна на Светата Троица: Бог Син се кръсти в реката от свети Йоан Кръстител, Бог Дух Свети слезе върху Него във вид на гълъб, а от небесата се чу всевластният глас на Бог Отец, Който засвидетелства – „Този е Моят възлюблен Син!“.

След часовете беше отслужена и светата Василиева Литургия, съчетана с Вечерня, при която свещениците единомислено молитстваха с боговдъхновените слова на свети Василий Велики, измолвайки Животворящия Бог по Своите неизследими пътища да помилва всички с неизказаната Си милост.

След службата в катедралата духовниците отслужиха последованието на Великия водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

Накрая, при пеене на празничния тропар "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, се откри поклонението на Троицата. Защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече „Възлюбен Син” и Духът във вид на гълъб потвърди истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!", отец Боян поръси присъстващите с осветената вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и пожела от негово и свое име телесно и духовно здраве и освещение на всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.