kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Юли
2023

Съборна света Литургия в деня на преп. Паисий Светогорец в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Сега е такова време, че ние знаем много молитви, а се молим малко. Ядем постна храна, а не постим. Събираме сведения за духовния живот, а нямаме опита му. Изповядаме грехове, а не се каем. Ходим в храмовете и стоим на службите, а душата не се смирява пред Твореца. Всичко е от това, че сърцето е затворено. То трябва да се отвори, за да пусне Христа”

На 12 юли Църквата почита един от своите най-ярко просияли на небосклона на светостта съвременни нам подвижници – преподобния Паисий Светогорец, причислен към лика на преподобните отци през 2015 година. В този ден се отдава почит и на иконата на Пресвета Богородица - Троеручица.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник икон. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Енориашите възблагодариха на милостивия Бог за това, че не е оставил човеците да се лутат в мрака на греха, а винаги е изпращал светилници, които да осветяват на верните пътя към Неговото царство. Те с трепет преклониха глави пред Божието слово и изслушаха утешителните думи от евангелското четиво: „дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко”. Всички с надежда прибягнаха и към молитвеното застъпничество на смиреният и кротък по сърце свети Паисий, измолвайки неговата благодатна помощ, която той никога не е отказвал на никого, та и в нашите сърца да зацаруват Христовата любов и мир.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и отправи своя призив често да четем словата на свети Паисий, който като наш съвременник засяга актуални за нас въпроси и ни предпазва от налитащите вече върху нас съвременни греховни вълни от бурното море на живота.

Ето и още някои от бисерите, взети от съкровищницата на пълното с вяра и любов към Бога и ближния сърце на свети Паисий Светогорец:

„Начинът на действие на Църквата е любовта. Църквата гледа на всичко с дълготърпение и се стреми да помогне на всеки един, каквото и да е направил, колкото и грешен да бъде”

„На който господар служи даден човек, от него и ще получи отплата. Ако човек слугува на господаря на мрака, то той ще направи живота ви черен оттук насетне. Ако човек е подчинен на греха, то той ще получи дължимото си от дявола. Ако човек се труди да върши добри дела, той ще бъде възнаграден от Христа. А който работи за Христос, ще светне толкова ярко, ще се възрадва”

„Преди да направиш нещо, помисли дали Христос иска да го правиш и тогава постъпи съобразно с това”

„Огромен егоизъм е да си въобразяваш, че притежаваш способност да поправяш другите”

„Трябва винаги да бъдем снизходителни към ближните си, за да може и Бог да бъде такъв към нас”

„През малкото години на нашия живот ние трябва тихо и невидимо да вършим добри дела”

„Човек не се изкачва на небето чрез светско изкачване, а чрез духовно слизане. Само така, ходейки „ниско”, той се побира през тесните врата на рая”

„Животът - това не е почивен дом: той има радост, но има и скърби. Възкресението се предшества от Разпятието. Ударите на изпитанията са необходими за спасението на душата, защото те я очистват”

„Колкото повече човек забравя себе си, толкова повече помни за него Бог"

"Богословието без жив опит прилича на къртица, която се опитва да опише слънцето"

"Нашето "Аз" е това, което ни мъчи и ни кара и ние да мъчим другите"

"Най-голямата болест е гордостта, която ни е свалила от рая на земята и се стреми от земята да ни свали в ада"

"Освещението не идва без труд и подвиг"

"Само вяра не стига, нужно е и смирение"

„Четете светите отци, макар и по едно-две изречения на ден. Това са витамини, силно укрепващи духовното здраве”

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.