kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

09
Юли
2023

Съборна света Литургия ✝5 Неделя след Петдесетница в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

Всяка година на 7 юли своя храмов празник отбелязва църквата в град Ракитово, посветена на Божията невеста света великомъченица Неделя. Този ден е и празник на града и на цялата община.

В неделния ден на 9 юли 2023 година, последният от трите празнични дни за жителите и гостите на китното планинско градче, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храма прот. Стоил Лазаров.

Енориашите и гостите на храма с благоговение взеха молитвено участие в светата служба. С преклонени пред Божията сила и власт сърца те изслушаха неделното евангелско четиво, спомнящо изцеряването на две страдащи души, обзети от бесовските пълчища, които човеколюбивият Лекар на душите и телата Христос не остави да бъдат измъчвани и да страдат, а освободи от нечистите духове и изцели от тежкия недъг със Своето снизхождащо към немощите на хората човеколюбие.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелския разказ за това дивно Божие чудо, уверяващо всички в съществуването на невидим, духовен свят и във Божията власт над всичко и над всички.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той се обърна към присъстващите със слово за последствията от отдалечаването на човеците от Бога и как с това те предават себе си във властта на поднебесните духове на злобата. Наместникът припомни, че непослушанието към Божията заповед ни изгони от рая, а противоположното нему послушание и изпълнение на евангелските заповеди може да ни върне обратно там.

Отец Боян изказа своята благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов и грижа.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник, а чрез него и на Високопреосвещения ни митрополит за двойната радост, която изпълни сърцата на вярващите в тези празнични дни с идването за участие в службата. От името на църковното настоятелство и енориашите той поднесе на отец Боян прекрасен букет с цветя.

След като раздаде анафората, отец Боян благослови приготвения от хората празничен обяд, който голяма част от тях дадоха в чест на небесната им закрилница – света Неделя.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.