kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Февруари
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 16 след Петдесетница в храм "Св. св. Кирил и Методий" с. Добровница

На 11 февруари, ✝Неделя 16 след Петдесетница, в храм „Св. св. Кирил и Методий” в пазарджишкото с. Добровница беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В братско съслужение с него беше председателят на храма прот. Димитър Баташки.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието. Те измолиха всемилостивия Бог да умножи безчислените Си блага над Своите верни раби и техните близки. При тройното прекадяване на принесените хляб, пшеница, вино и елей от отец Боян, всички отправиха молитвите си и към Божията Майка, като с едно сърце изпяха Богородичната песен „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марийо, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е Плодът на твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души!”.

Енориашите и гостите на храма изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо притчата за талантите, които Бог е дал на всеки човек и които ние сме призвани да преумножаваме, превръщайки се така в съработници Божии на земята, за да изграждаме Неговото царство в своите сърца и в сърцата на нашите ближни.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите. Той произнесе слово върху днешната притча, обръщайки внимание на това как ние трябва да благодарим на Бога за всеки Негов дар, като го развиваме и възнасяме Богу хвала за него. Наместникът изведе и най-важната поука – единият талант, основополагащият и първият от всички, това е любовта, която Бог дава във всяко сърце, създадено по Божи образ. Този именно талант отец Боян призова най-усърдно да развиваме, не да го заравяме в земята на своето сърце, обичайки само себе си, а да го раздаваме на ближните, запалвайки така и в тях огъня на любовта и превръщайки ги в наши банкери, пазещи за нас духовна лихва в небесната банка.

Накрая отец Боян раздаде анафората и честити на всички празника.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.