kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Април
2023

Съборна света Литургия за Акатистна събота в храм „Св. Троица” с. Братаница

В събота на петата седмица от Великия пост се отдава възхвала на Небесната царица – Пресвета Богородица. В навечерието на този ден се отслужва Акатиста на Божията Майка, а съботното литургийно евангелско четиво спомня срещата на Мариям с нейната сродница Елисавета, чийто плод проигра в утробата й, чувайки гласа на светата Дева, вместила и носеща в себе си невместимия Бог.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев възглави празничната Златоустова света Литургия в храм „Св. Троица” с. Братаница. В съслужение с наместника беше председателят на храма свещ. Димитър Пеев.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, възнасяйки към Бога просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на селото от всяко зло.

Енориашите и гостите на храма с цялата си душа участваха в светата служба. Всички издигаха умовете и сърцата си към Божията Майка, просейки от нея небесна помощ и закрила.

По време на причастния беше прочетена проповед за чудотворния образ на света Богородица „Златна ябълка”, която се почита в този ден.

След светата служба архиерейският наместник поздрави всички с празника. Той описа образа на най-чистата от човешкия род, който да ни бъде за пример и подражание, та и ние да пазим душите си чисти и неопетнени от греха и с делата си да прославяме нашия небесен Отец.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай и благодари на председателя на храма отец Димитър за всегдашната му братска любов, с която ги посреща.

Отец Димитър поднесе на наместника прекрасна кошница с ябълки и букет с цветя, като му благодари за подкрепата и участието в светата богослужба. От името на църковното настоятелство бяха поднесени цветя на двамата духовници с благодарност за молитвеното им застъпничество за енориашите на храма и жителите на селото.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.