kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Септември
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Рождество Богородично“ с. Гелеменово

На 8-и септември Църквата отбеляза един от своите най-големи празници – Рождеството на Майката на Спасителя на света, на Божия престол на земята, на Родителката на Живота - Пресвета Богородица. На този ден своя празник отбелязва храмът в село Гелеменово, посветен на това дивно събитие в човешката история.

По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на град Пазарджик ик. Боян Кочев възглави съборната празнична света Литургия в храма на селото. В съслужение с него беше свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена“ в областния град.

Преди началото на литургията свещениците отслужиха последованието на Петохлебието. Присъстващите единомислено отправиха молитвите си към Бога за здраве и благоденствие за болящия председател на храма прот. Заприн Филипов и за повереното му словесно стадо.

Енориашите и гостите на храма с благодарност пристъпваха и прекланяха гладите си пред образа на Божията Майка, чиято помощ ежедневно усещат в своя живот. С едно сърце и едни уста те изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. На службата присъства и кметът на селото г-жа Светлана Андреева.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на жителите на селото. Той припомни как още на нашите праотци Адам и Ева беше обещан Спасител и когато се изпълниха времената, на света трябваше да се роди жена, чиста от всякакъв грях, та да стане достойна да Го приеме в утробата си. Отец Боян отбеляза, че света Богородица беше плод на молитвите и на светия и добродетелен живот на нейните родители светите праведни богоотци Йоаким и Анна и получи от тях най-важното наследство – вярата и чистотата. Така те бяха свети и добродетелни, а тя стана всесвята и вседобродетелна и се удостои да стане Родителка на Бога. Наместникът призова и ние да се стараем да бъдем святи, да възпитаваме децата си най-вече с пример, и да подражаваме на добродетелите на Пресвета Богородица, което е най-добрият начин да почитаме нейния празник.

Накрая отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и благопожела на отец Заприн скорошно оздравяване.

Тържеството завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.