kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Май
2023

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември

На 2 май Българската православна църква чества паметта на светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, освободил българския народ от мракобесието на езичеството, просветил го с благочестието на Христовата вяра, умирил дивите жестоки нрави с благостта на Евангелските заповеди и повел своите сънародници с примера на святия си живот по небесната стълбица към Царството Божие. В този светъл ден своя празник отбелязва и църквата в град Септември, посветена на Покръстителя на българите.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма иконом Йордан Василев, енорийският свещеник в него свещ. Николай Генев, председателят на храм „Св. Николай“ град Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник там отец Васил Махалджийски. Молитвено участие взеха свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Бошуля и свещ. Николай Генов от храмовото духовенство.

Да се помолят на своя небесен покровител дойдоха много от жителите на града, начело с кмета на Община Септември г-жа Васка Рачева и нейния съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет на града г-н Кирил Тодорин, служители на общинската администрация, кметове на населени места. Градските първенци посрещнаха архиерейския наместник пред храма, поднасяйки му прекрасни букети с цветя. Учители от детската градина на града доведоха своите възпитаници, наставяйки стъпките им в пътя на вярата и добродетелта.

В края на богослужението, по традиция в града на тоя ден, духовниците отслужиха Молебен за здравето и благополучието на децата на града и общината.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на храма, градоначалника и верния Божи народ на Община Септември. Той се обърна към събралото се множество със слово за добродетелите на светия цар Борис, чието христолюбиво, човеколюбиво и миролюбиво сърце беше устремено всецяло към небесното царство и чиито трудове положиха бъдещето на България на най-сигурната основа – православната вяра. Наместникът припомни думите на свети апостол Павел, който ни призовава да помним нашите наставници, които са ни проповядвали Божието слово и имайки пред очи свършека на живота им, да подражаваме на вярата им и призова да следваме живота на светия цар, да се стремим да придобием първом царството небесно и тогава всичко останало ще ни се придаде.

Отец Боян благодари на кмета на Общината г-жа Рачева за ярко изразеното църковно самосъзнание и отбеляза, че както малко са храмовете в Отечеството ни, посветени на този велик български светец, така малко са и светоуправниците, които осъзнават отговорността си пред Бога за поверения им Божи народ, които благодарят и търсят помощ и подкрепа именно от Всеподателя в грижата за душите на хората, каквито съзнание и добродетели г-жа Рачева и семейството й винаги са показвали.

От името на църковното настоятелство отец Йордан благодари на наместника за молитвената подкрепа и му поднесе букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.