kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Юли
2024

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

На 7 юли се отбелязва паметта на светата великомъченица Кириакия – Неделя. Получила възпитание във вяра и добродетел, тази дивна Христова невеста се посветила на Бога и посрамила бездушните идоли и техните звероподобни служители, които опитали със заплахи и изтезания да я принудят да се отрече от Него. С Божията всесилна помощ тя преминала през всички мъчения и когато немощното човешко тяло свършило земния си път, чистата й душа отлетяла като небесна гургулица при своя небесен Жених.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Ракитово, посветена на великомъченицата, а и самият общински център, отбелязващ тази година 55 години от обявяването си за град.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит за празника беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храм „Успение Богородично” гр. Велинград икон. Иван Чалъмов и председателят на храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Стоил Лазаров и икон. Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Костандово.

Клиросните песнопения бяха изпълнени от псалт Никола Антонов, ръководител на хор "Агия" при храм "Рождество Христово" гр. София.

Празнуващите деня на своята небесна закрилница енориаши с радост взеха молитвено участие в светата служба. Те с благоговение пристъпваха към образа на Божията угодница, черпейки от нея вдъхновение и сили за богоугоден живот.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в града и околните населени места.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той произнесе слово за примера, с който както света Неделя, така и Всички български светии, чийто празник съвпадна тази година с деня на мъченицата, доказаха неопровержимо, че пътят на човека към райските селения е отворен и ходещите по стъпките на Спасителя и изкачващи се по стълбицата на добродетелта, на вярата, надеждата и любовта, по великата Божия милост се сподобяват с въжделеното за всяка човешка душа райско кътче.

Отец Боян изказа от свое ме и от името на своите събратя благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник за молитвената подкрепа и му поднесе живо цвете, засвидетелствайки своята и на повереното му паство синовна любов и почит към Високопреосвещения ни митрополит.

Празникът завърши с многолетствие.

На всички присъстващи беше раздаден от благословения обяд.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.