kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Декември
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчца Варвара" в едноименното село

„Цялото ангелско естество се зарадва с велика радост, като видя твоята мъжествена сила, света и непобедима мъченице Варваро: като видяха Ангелските чинове, че старият враг, прегордият княз на тъмнината с цялото си бесовско и дяволско пълчище е посрамен, победен и повален под нозете ти от тебе, една млада девица, със силен глас възпяха Богу: Алилуия” (из Акатист на света Варвара)

На 4-ти декември Православната Църква почита светата Христова невеста великомъченица Варвара, чиято пресветла памет се чества през поколенията като най-светъл спомен и пример за мъжество и непоколебима вяра. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименният храм в Септемврийското село, носещо името на светицата.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високоблагоговейнство иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Димитър Пеев и иконом Йордан Василев от гр. Септември. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

На днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество енориаши и гости, дошли да почетат духовния празник на св. Варвара. Някои се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Сред дошлите присъстваха и кметът на  Община Септември г-жа Васка Рачева и кметът на селото г-н Димитър Деянов.

По време на Причастния беше прочетено житието на дивната агница Христова, която въпреки крехката си възраст и телесни сили показа мъдрост на старец и духовни сили на великите подвижници на светата Църква, претърпявайки поруганието и злобата дори на своя баща, но неотклонно последвала скръбните стъпки на своя Небесен Жених – нашия Господ Иисус Христос.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.