kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

10
Юни
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Свето Възнесение Господне" с. Юнаците

„Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш,зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух,уверил ги чрез благословението,че Ти си Син Божи, Избавител на света.” /тропар на празника/

Още от апостолски времена в 40-ия ден след Пасха православните християни отбелязват празника на Възнесението Христово на небесата и сядането Му отдясно на Бог Отец в Царството небесно. С това Христос завърши спасителното Си дело, за което дойде на земята, изпълни промисъла и се възнесе на небето, за да разтвори широко пред нас небесните двери, та да можем без препятствия да възходим към небето.

В този ден своя храмов празник посреща църквата в село Юнаците, посветена на Спасителевото Възнесение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със свещ. Васил Махалджийски, служащ в храм „Св. Николай” гр. Ветрен и свещ. Хрисант Хитов от пазарджишкия храм „Св. св. Константин и Елена”. Литургичните песнопения на клира бяха изпълнени от свещ. Спас Дичев от катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик.

Духовниците бяха посрещнати с радост от Църковното настоятелство и кмета на селото г-н Стоян Кузев. Енориашите се поклониха пред празничната икона и измолиха от Възнеслия се Господ спасение за себе си и своите близки. Ведно с духовниците богомолците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника на селото и имения ден на имениците. Той се обърна към вярващите със слово за празника, при което припомни, че Христос се изкачи с плътта Си до небесата, като с това проправи за нас небесната пътека. Наместникът благопожела тя да не стои пуста и безлюдна, а всички ние с делата си да се изкачваме по нея. Той изтъкна, че прадедите на жителите на селото са посветили храма си на Спасителя, желаейки сами спасение и благодари на верните Христови последователи, че подражават на вярата и добродетелите им, поддържайки храма в чистота и благолепие. Той засвидетелства, че както те не оставят дома Божий, така и Бог няма да ги остави.

Отец Боян изказа своята благодарност към свещениците, които в този празничен ден дойдоха да застанат пред престола Божи и съмолитстват с благодарност към Бога за здраве, благоденствие и спасение на словесното Христово стадо. Той благодари и на кмета на селото г-н Кузев, който с високото си християнско самосъзнание поддържа и подпомага нуждите на храма и се грижи не само за телесното, но и за духовното благоденствие на своите съжители.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След светата Литургия свещениците отслужиха последованието на Водосвета. Отец Боян поръси всички присъстващи с осветената вода, а отец Васил раздаде нафората.

Жителите на селото благодариха на духовниците за прекрасната служба, като им поднесоха красиви букети с благоуханни цветя, пожелавайки им „До скоро виждане!”.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.