kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Декември
2023

Съборна света Литургия за Игнажден в град Пазарджик

„В оня час учениците се приближиха до Иисуса и рекоха: кой ли е по-голям в царството небесно? И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно…“ (Мат. 18:1-4)

На 20 декември, когато Църквата отбелязва Предпразненството на светлото Рождество Христово, се почита и паметта на един велик светец на Православието – свети Игнатий Богоносец. Той бил това малко дете, прегърнато от Спасителя и посочено като пример на душевна чистота, за което се чете и в днешното литургийно свето евангелие.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

Много вярващи минаха да се поклонят пред образа на Антиохийския епископ, разкъсан от лъвове в Римския колизеум през 107 година заради вярата си в Бога и станал „Божия пшеница, смляна чрез зъбите на зверовете, за да стане чист хляб за нашия Спасител“.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът разказа за подвига на свещеномъченика и обърна внимание на ревността по Бога, изпълвала като огън цялата душа на светеца и направила го Богоносец, носещ постоянно Бога в сърцето си. Отец Боян припомни, че днес се почита още един велик Божи угодник – свети Йоан Кронщадски, живял преди по-малко от век и половина и в чийто живот ние виждаме същата ревност по богоугаждане и проявление на Божията сила, която до последния ден ще съпътства и помага на християните в техните трудове и борби. Той посочи като пример за всички нас всепобеждаващата любов към Бога и ближния, изпълвала сърцето на светеца и спечелила хиляди души за вярата.

Накрая отец Боян напомни и едно велико събитие, случило се на този ден в Пазарджик преди 7 години, когато неизречената Божия милост се изля върху жителите на града. Тогава Светият Синод на родната ни Църква се събра в катедралата и беше извършена хиротонията в епископски сан на нинездравствующия Доростолски митрополит Яков, тогавашен архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Отец Боян благодари на Бога, че сме имали възможността да съпреживеем личната огнена Петдесетница на епископ на Православната църква, което не много хора са имали в живота си. От името на верния Божи народ той помоли Бога да дарува на митрополит Яков духовно и телесно здраве, дълголетно и спасително служение.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.