kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Май
2023

Съборна света Литургия за празника на светите братя Кирил и Методий в едноименната църква в село Мокрище

На 11 май светата Православна църква застава редом с ангелското войнство в прослава и възхвала на подвига на двамата братя по плът, но още повече по дух, просветителите на славяните с благовестието на Христовото Евангелие – светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник посреща църквата в пазарджишкото село Мокрище, посветена на Солунските братя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка” с. Лозен, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. пр. Илия” и свещ. Николай Ангелчов, председател на храм „Св. Димитър” в съседните села Ляхово и Звъничево.

Голяма част от енориашите и гостите на храма се включиха в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Всички благодариха на Всеподателя Бога за изпратените от Него апостоли и богомъдри учители сред славянския род, небесни застъпници и закрилници и на българския народ пред Божия Престол, които с трудовете си изведоха нашите предци от тъмата на идолопоклонството и ги привлякоха към светлината на богопознанието.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите, като от негово и свое име им честити празника. Той посочи примера, който ни оставиха двамата братя, пребъдвайки в пълно послушание към Бога и Неговата Църква, който да следваме и ние, за да станем с тях сънаследници на небесното царство.

От своя страна отец Спас поднесе на наместника прекрасен букет с цветя, изказвайки своята и на повереното му паство благодарност към него и съслужителите му, дошли да издигнат молитвите си към възкръсналия наш Господ за благоденствието на жителите на селото.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”, а отец Спас помаза присъстващите с осветен елей, донесен от благочестиви поклонници, завърнали се от Божи гроб.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.