kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Октомври
2023

Съборна света Литургия за празника Покров на Пресвета Богородица в катедралата на Пазарджик

В първия ден на месец октомври православните християни честват небесната закрила на Пречистата и Преблагословена Дева Мария Пресвета Богородица. В този празничен ден вярващите с трепет пристъпват към нейните икони, за да й изкажат своята признателност и благодарност за всегдашната й майчина грижа.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна възкресно-празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужи енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров.

Изпълнилият храма народ с радост се включваше в литургийните песнопения и молитвословия. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху честваните събития, описващи как по време на обща молитва във Влахернската църква свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний се удостоили да видят как небесната царица разпростира над християните Своя покров, за да ни защити, да ни избави и запази невредими от всяко зло.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за майчината любов и грижа, които света Богородица оказва неуморно над верните последователи на нейния Син. Наместникът призова всички да й подражаваме, като имаме по нейния пример послушание на Божията воля, пребивавайки ден след ден в храма и пребъдвайки в молитва и труд.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.