kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Декември
2023

Съборна света Литургия за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който заради нас се раждаш по плът от безневестната и пречиста Дева Мария! Възкликнете към Господа цяла земя! Алилуя!“ (из Величание на Рождество Христово)

В 25-ия ден от месец декември се празнува сбъдването на най-дълго чаканото събитие в човешката история – раждането на обещания на нашите прародители Адам и Ева Спасител. Преди 2023 години в пещерата край градеца Витлеем Второто Лице от Светата, Единосъщна и Животворяща Троица, предвечно роденият от Отца Бог Син, прие плът и се роди на земята от девствената утроба на Своята Пречиста Майка – Пресвета Богородица. Тази небесна радост, донесена тогава на ангелски криле, до ден днешен изпълва сърцата на вярващите с трепет и удивление.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Димитър Попов и отец Любомир Чавдаров.

Празнично украсеният храм от рано се изпълни с боголюбив народ. Всички бързаха да се поклонят на иконата на святото Рождество, благодарейки на Бога за великата Му милост. Изпълнени с небесна радост, те единодушно съучастваха молитвено в светата богослужба.

Голямо множество бяха вярващите, които се бяха постарали да украсят за празника не само домовете, но и душите си с цветовете на добродетелите и след като бяха изпитали себе си през времето на поста и в тайнството на покаянието, седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Наместникът поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и честити имения ден на всички, носещи Христовото благо име.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.