kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Февруари
2024

Съборна света Литургия за Сретение Господне в катедралата на Пазарджик

На 2 февруари се отбелязва едно от дивните евангелски събития – срещата на праведния старец Симеон с Богомладенеца Христос. Когато Младенецът навършил 40 дни от своето свято Рождество в тихата Витлеемска нощ, Той бил донесен от своята чиста Майка Пресвета Богородица и праведния Йосиф Обручник в Йерусалимския храм, в изпълнение на предписанията на Старозаветния закон всяко мъжко първородно чедо да бъде посветено Господу. Тогава по вдъхновение свише в храма дошъл и един велик праведник, старецът Симеон, комуто било обещано, че няма да види смърт, докато не види с очите си изпълнение на предсказанието, че „Девица ще зачене и ще роди Син”. Изпълнен с Дух Светий, старецът познал с очите на сърцето си изпълването на това Божие обещание и изрекъл заветните думи, които и до ден днешен се четат на всяко вечерно богослужение: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля”, с което признал пред Бога и целия свят, че най-сетне може спокойно да умре, защото на земята се е родил Спасителят на света.

По повод големия Господски празник с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в параклиса, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник отец Максим Ничев.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им.

Христолюбивите енориаши участваха с усърдие в молитвословията и песнопенията на службата. С радост те изслушаха евангелското четиво, изобразяващо пред духовния им взор удивителната среща на праведния Симеон с Бога, когато преживелият повече от три столетия в очакване на това неизказано събитие Богоприимец прегърнал в своите обятия Богомладенеца.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той обърна внимание на това, че ние всячески се стремим да отдалечим от нас срещата ни със смъртта, докато праведниците с радост я очакват, бързайки да се приберат у дома в своето небесно Отечество. Наместникът призова и ние да водим праведен живот и тогава няма да се страхуваме от смъртта, тъй като тя няма да има власт над нас, а ще се превърне само в тайнствен преход, поставящ начало на истинския, вечен живот.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.