kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

22
Декември
2023

Утреня и Царски часове в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

В навечерието на един от 12-те големи Господски празници – Рождество Христово, се отслужва особеното последование на Царските часове, подготвящо сърцата на вярващите за посрещане на раждащия се на земята Спасител. През време на богослужението се прочитат четири Евангелски откъса, описващи изпълнението на най-чаканото от човечеството дивно събитие.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужи свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

След отпуста на Утренята отец Боян изнесе светото евангелие в центъра на храма и даде началото на 1-я час. След като прекади храма с благовонен тамян и бяха прочетени паримийното и апостолско четиво, наместникът възвести за пръв път тази година радостната вест, донесена на ангелски крила – Девицата роди Син, Който ще спаси човеците от греха и ще ги изкупи от смъртта. Поред, на следващите 3-ти, 6-ти и 9-и час, духовниците изчитаха Евангелското благовестие, донасящо духовна радост и утеха във всяко човешко сърце.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и прикани в следващите дни колкото се може повече да пребъдваме с телата си в храмовете, а с душите си на небесата, за да подготвим и ние яслите на нашето сърце, за да се превърнат и те в земна люлка на небесния Цар, идващ да се роди сред нас като Богомладенец.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.