kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Април
2023

В катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено третото Последование на Жениха

На Велики вторник вечерта се отслужва последното от трите Последования на Жениха. Това са единствените дни през годината, в които християните се събират в храмовете за това умилително богослужение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик беше възглавена от свещ. Димитър Попов, енорийски свещеник в храма. С него съслужиха архиерейският наместник иконом Боян Кочев, секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев, както и свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Свещенослужителите поред отправяха отредените молитви и ектении, призовавайки Бога да погледне милостиво над вярващия народ и изпълни неговите просби за здраве и спасение. Отец Димитър прочете полагащото се евангелско четиво, спомнящо умиването на Христовите нозе с благоуханно миро и изтриването им с косите  от страна на една грешница, израз на нейното дълбоко съкрушение и разкаяние за сторените грехове, което Бог приема като съвършена жертва.

За последен път тази година покайно шествие изнесе изображението на страдащия невинно Спасител, пред Когото всички преклониха главите и коленете си.

В края на службата отец Димитър прочете Синаксара на Велика сряда и благослови вярващите, помазвайки ги с елей, донесен от благочестиви християни от Божи гроб.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.