kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Ноември
2023

В Пазарджик беше отслужено ежегодното бдение за † 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В навечерието на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужено традиционното всенощно бдение.

Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев застана начело на нощната молитва пред южния св. Престол на храма в 22.00 часа на съботния ден. Заедно с него в братско съслужение влязоха енорийските свещенослужители свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. В богослуженията, предхождащи светата Литургия, взеха участие и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Както всяка година, боголюбиви християни се включиха с молитви и песнопения в общата молитва. Поред те изчитаха с усърдие полагащите се псалми и молитвословия. С цялата си душа христолюбците отпяваха песнопенията на вечернята и утренята, възблагодарейки на Бога и търсейки Неговата подкрепа в предстоящото време на подвиг и покаяние. През време на светата Литургия всички изповядаха единомислено Символа на нашата спасителна православна вяра и казаха освещаващата ума и сърцето Господня молитва "Отче наш...".

В края на службата отец Боян изказа радостта си от това, че вярващите отново се събраха на нощна молитва в Божия дом. Той се обърна към присъстващите със слово за значението на поста в нашия живот, който е едно от най-силните оръжия против врага на човешкото спасение. Наместникът обърна внимание на това, че най-внимателни следва да бъдем към основната клопка, която бесовете подлагат пред нозете ни – гордостта. Той призова с нея най-силно да се борим, като имаме пред очите си подвизите на Божиите угодници. Накрая отец Боян припомни думите на свети Йоан Лествичник, че „както бедните, като гледат царските съкровища, чрез това още повече осъзнават своята бедност, така и душата, като чете за великите подвизи на светите Отци, още повече се смирява в мислите си“ и прикани и този пост да преминем в духовни занимания.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите и им благопожела леки и спасителни пости.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.