kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Юни
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Дъбравите

На 18 юни, ✝2 Неделя след Петдесетница – на Всички български светии, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Св. Николай“ с. Дъбравите, общ. Белово, Пазарджишка духовна околия.

Много от жителите на селото, начело с техния кмет г-жа Наташа Соколова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник, след като досегашният им пастир прот. Йоан Иванов замина на служение в Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи Последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател свещ. Николай Генев. Той връчи ключовете и от името на митрополит Николай предаде материалното и духовно владение на Божия дом на добрата воля и усърдие на новия пастир на Христовото словесно стадо в енорията.

След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и икон. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември.

По време на причастния канон беше прочетен Синаксар на днешния неделен ден, определен от Светия Синод на БПЦ още през 1954 година да бъде празник на родната святост, та имайки примера на хилядите Божии угодници наши предци от почти всички категории на християнската святост: пророци, равноапостоли, благочестиви царе, светители, преподобни, мъченици и др. – знайни и незнайни, чиито имена са записани в Книгата на живота, ходили по стъпките на Христа и засияли като ярки звезди върху небосклона на всебългарската святост.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на Църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото новия пастир, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян засвидетелства, че без любовта и помощта на хората свещеникът трудно ще се справи с нелекото, високоотговорно свое служение и прикани всички да помагат на отец Николай и бъдат съработници на Божията нива.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Кметът на селото г-жа Соколова поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цветя и му благодари за службата и молитвата за жителите на селото.

Тържеството завърши с многолетствие.

Наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.