kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

24
Юни
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Звъничево

На 24 юни се чества рождението на Господния Предтеча и Кръстител – свети Йоан, изпълнен с Духа Светаго още от майчината си утроба, за чието раждане се радват всички човешки родове.

По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Димитър“ с. Звъничево беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово и новоназначения председател на храма свещ. Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе досегашният председател прот. Атанас Кънев.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на Въдворяване на свещеник и въведе в храма новия председател свещ. Николай Ангелчов. Той връчи ключовете и от името на митрополит Николай предаде материалното и духовно владение на Божия дом на добрата воля и усърдие на новия пастир на Христовото словесно стадо в енорията. След това свещениците отслужиха празничната света Литургия.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед за празника, описваща чудните събития, съпроводили раждането на Предтечата, засвидетелствани в първа глава от Евангелието на свети апостол и евангелист Лука.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство, след като досегашният отец Атанас се оттегли поради немощ, но ще продължи да полага душата си за словесното Христово стадо като празничен свещеник. Наместникът благодари на двамата свещенослужители, които с братска любов се подкрепят в нелекото и високоотговорно, но благодатно и спасително служение на Божията нива. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

От свое име отец Николай благодари на наместника за подкрепата, както и на отец Атанас за всегдашната братска помощ, която му е оказвал.

Тържеството завърши с многолетствие.

Отец Боян даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.