kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Ноември
2023

Въдворяване на нов свещеник и водосвет в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

Неделният ден на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, беше изпълнена с особена радост и трепет за енориашите на храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик. В този ден в така обичаната от пазарджиклии църква, посветена на небесните закрилници на жителите на града, беше въдворен новоназначеният председател на църковното настоятелство – свещеник Спас Дичев.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието на въдворяване и представянето на новия пастир на словесното Христово стадо беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него да подкрепят своя събрат дойдоха свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. След отслужената от свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство света Литургия, отец Боян прикани насъбралото се множество вярващи да излязат на двора на храма. Там той прочете полагащите се молитви и предаде ключовете на църквата, а заедно с това и материалното и духовно ръководство над храма и енорията на новия председател.

Веднага след това свещенослужителите отслужиха водосвет. Към тях се присъедини и болящия в момента енорийски свещеник в храма отец Стоян Стоянов.

Накрая отец Боян благопожела на своя събрат великите равноапостолни царе Константин и Елена, чийто живот беше служение на Христовия Кръст, да бъдат негови всегдашни помощници. Наместникът честити на енориашите новия пастир и им отправи своите благопожелания с все същата любов и единомислие като в днешния ден да вървят рамо до рамо към Небесното Царство.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши.

От името на църковното настоятелство на новия председател беше поднесена специално приготвена за случая питка и цветя. Отец Спас преподаде над присъстващите своя пръв пастирски благослов, като ги поръси със светена вода и прие техните сърдечни поздрави.

След това всички се събраха около гроба на досегашния председател на храма икон. Петър Каръков, където отправиха своята изпълнена с любов и надежда молитва за неговото помилване и настаняване в лоното на Авраама.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.