kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Ноември
2022

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Пречистият храм на Спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение” (кондак на празника)

На 21 ноември светата Православна църква чества един от 12-те големи Господски и Богородични празници – преславното Въведение в старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мария, на което дивно събитие от небесните висоти се стекоха архангелските и ангелските ликове. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлия празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе прот. Йоан Иванов, председател на храм „Св. Възнесение” с. Юнаците, който заедно с певиците изпълни клиросните песнопения.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с богомолен народ. С радостни сърца и усмихнати лица вярващите се поздравяваха за светлия празник и молитвено възнасяха умовете си към Пресветата Дева, търсейки нейната небесна закрила над семействата и децата на България.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Наместникът описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Отец Боян изказа своето твърдо убеждение, че това се дължи не на друго, а именно на факта, че точно Божият дом е най-естественото място за децата. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден доведоха своите деца и ученици, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в деветия поред национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от рекордния брой участници – повече от 190 от над 15 училища и детски градини в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.