kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Ноември
2023

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Архангелските и ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят Твоето преславно Въведение в храма Господен, о, Богомайко! И заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки Тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки Те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки Ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайната на Твоята сила, виждаха Те неизказано изпълнена с небесна чистота. Гледайки всичко, което ставаше с Тебе, те се ужасяваха и със страх Ти пееха…” (из Акатист на Въведение на Пресвета Богородица в храма)

21 ноември е един от най-светлите дни в годината, когато сърцата на вярващите се изпълват с неизказана радост. В този ден човеци и ангели с едно сърце възпяват дивното и преславно Въведение в Старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мариам. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлоносния празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с вярващи, чиито сърца ги доведоха да възблагодарят на нескверната Гълъбица, удивила и ангелите със своята чистота, чиято Майчина закрила всеки е усещал в живота си. Още по-голяма радост изпълни сърцата на всички, когато по традиция в дома Божий заприиждаха земните Господни ангели – деца от различни възрасти, доведени по традиция в този ден от своите родители и учители.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Той описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден напътиха стъпките на чистите детски сърца в пътя на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита традиционната изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в десетия, юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от големия брой участници – повече от 150 от 12 училища и школи в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие. Греещите с усмивки лица на малките творци още повече допринесоха небесната радост от великия празник да изпълни душите на вярващите. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.