kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Юни
2022

✝ Възнесение Господне - Храмов празник в село Юнаците

„Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: Аз съм с вас и никой не може да е против вас” (Кондак на празника)

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово християните съпреживяват чудното и дивно Христово Възнесение на небесата, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща църквата в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателя на храма прот. Йоан Иванов.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със своите съжители отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос. Ведно с духовниците богомолците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника на селото и имения ден на имениците. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по Христовите стъпки към небесното царство.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.