kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Декември
2022

Вечерня с Акатист към свети Николай Чудотворец

На 6 декември пред духовния взор на боголюбивите християни се извисява образът на едно от най-ярките светила на небосклона на светостта, станал за вярващите „правило на вярата, образец на кротостта и учител на въздържанието” – светият наш отец Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

В навечерието на празника в параклиса, посветен на едноименика на победата и изряден Христов угодник, при катедрален храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик беше отслужена празнична Вечерня с Акатист към дивния Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев и свещенослужителите при храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

И тази година параклисът се оказа тесен да побере вярващите, чиято любов към великия стълп на благочестието свети Николай ги доведе да възпеят неговия подвиг. В определеното от богослужението време духовниците се подредиха пред образа на светеца от царския ред на иконостаса и поред изпълняваха кондаците и икосите на акатиста. Цялото църковно изпълнение с едно сърце отпяваше припевите във възхвала на Бога и Неговия верен служител с думите „Алилуя” и „Радвай се, светителю отче Николае!”. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред чудния по живот светец, твърда крепост на православието.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за добродетелите на свети Николай и благопожела да се уподобяваме на него в любовта към Бога и към ближния, да се молим един за друг и все така единомислено и задружно да вървим по пътя на евангелските заповеди, водещ в рая. Накрая наместникът честити имения ден на носещите името на светеца.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.