kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Август
2022

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в Пазарджик

С началото на Богородичния пост в храмовете на Православната Църква по цял свят започва четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица. Тази боговдъхновена възхвала на Божията Майка събира на вечерна молитва християните, които с радост отправят своите благодарности и просби към най-великата Застъпница на християните.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в Пазарджик се отслужва централно в катедралата "Успение Богородично" от 18.00 часа. В първия ден на поста, 1 август, вечерното богослужение, част от което е и канона, беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. Във възпяването на Богоматер се включиха прот. Паун Петков, председател на храм „Св. Димитър” с. Исперихово, Пещерска духовна околия, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града.

По време на службата, в отреденото според църковния типик време, духовниците се подредиха пред чудотворния образ на Небесната Царица. Духовниците поред изпълняваха положените песни от канона на Пресвета Богородица, а боголюбивите християни от града с едно сърце и едни уста зовяха „Пресвета Богородице, спаси ни!“, търсейки непоклатимата помощ и закрила на пречистата Божия Майка. В края на молебена всички преклониха главите и коленете си пред нейния образ, а отец Боян прочете полагащата се коленопреклонна молитва.

По традиция след това духовниците благословиха принесени хлябове за телесно и духовно здраве и спасение на присъстващите.

В края на богослужението отец Боян се обърна към вярващите със слово на утеха и подкрепа през времето на поста, през който ежедневно призоваваме на помощ Владичицата на света. Той преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Накрая наместникът внесе светия Кръст, който в този ден се изнася за поклонение, след което помаза вярващите с елей от кандилото на чудотворната икона на света Богородица.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.