kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Август
2023

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

В началото на месец август всяка година светата Църква е определила период на пост в чест на големия празник Успение Богородично. През тези две седмици до празника християните повеждат духовна борба, с която да дадат свобода на своята душа от робството на греха, да победят страстите в себе си и очистят сърцето си, за да станат от рода на Богоматер. С началото на Богородичния пост започва и четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица. Тази боговдъхновена възхвала на Божията Майка събира на вечерна молитва християните, които с радост отправят своите благодарности и просби към най-великата Застъпница на човеците.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в Пазарджик се отслужва централно в катедралата "Успение Богородично" от 18.00 часа. В първия ден на поста, 1 август, вечерното богослужение беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха йеромонах Йоаким, брат на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел”, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с . Братаница. Молитвено участие в службата взе и свещ. Сидер Димов, празничен свещенослужител в храм „Св. Петка” в града.

След молитвата на праведния Симеон „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил за всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ – Израиля”, новият Израил – верните чеда на Христовата църква застанаха пред чудотворния образ на Пресвета Богородица и издигнаха в молитва своите пълни с надежда и любов към нея сърца. В края на молебния канон всички преклониха главите и коленете си пред небесната Царица, а отец Боян прочете полагащата се коленопреклонна молитва.

По традиция след това наместникът благослови принесени хлябове за телесно и духовно здраве и спасение на присъстващите.

В края на богослужението отец Боян преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към вярващите със слово за Царството Божие, което по думите на свети Серафим Саровски е заключено в сърцето на човека и прикани всички да бързаме да очистим сърцата си през следващите дни, за да пристъпим достойно към светите Тайнства, та и ние да станем небожители.

Накрая, както се полага в днешния ден, наместникът внесе в Олтара светия Кръст, след което раздаде на присъстващите по една иконка на Спасителя на света Христос за утеха и подкрепа в нелекото, но благодатно и спасително време на предстоящия пост, който да бъде за всички ни благословен и спасителен.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.