kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Август
2023

Вечерня с Опело Богородично в град Пазарджик

В навечерието на най-големия Богородичен празник – Успението на Божията Майка, катедралата на Пазарджик, посветена на това дивно събитие от историята на човешкия род, събра за молитва боголюбивите християни на града. В храма беше отслужено полагащото се вечерно богослужение, през време на което е включено и молитвеното последование на Опело Богородично.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата беше възглавена от архиерейския наместник ик. Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, свещенослужителите на катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в градските храмове „Св. арх. Михаил“ свещ. Николай Ангелчов и „Св. св. Константин и Елена” свещ. Хрисант Хитов.

По време на вечернята духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, благославяйки принесените хлябове, пшеница, вино и елей и измолвайки от Бога тяхното преумножаване в домовете на верните християни.

След това всички се събраха около Плащаницата, символизираща смъртния одър на Владичицата на света – Пресвета Богородица, както някога светите апостоли бяха събрани на ангелски криле, за да се сбогуват със светата Дева, да изпратят пречистото й тяло в неговия последен земен път и да се уверят три дни по-късно в неговото славно възкресение. Голямо множество от присъстващите се включи в отпяването на трите статии на затрогващото последование на Опело Богородично. След края му всички се отправиха на лития около храма. При завръщането си в Божия дом боголюбивите християни преклониха своята глава пред светата Дева, минавайки под Плащаницата.

В края на службата отец Боян се обърна към вярващите със слово за света Богородица. Той отчете, че няма по-честити на земята от православните християни, които всякога могат да прибягнат към небесната закрила на Богоматер, чиято топла майчина прегръдка винаги е готова да приласкае и утеши приятелите на нейния възлюбен Син. Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.