kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Май
2023

Вечерня за празника на светите равноапостолни царе Константин и Елена в Пазарджик

В навечерието на празника на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена в едноименния храм на Пазарджик беше отслужена възкресно-празничната Вечерня в чест на покровителите на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев от катедралата на града и енорийският свещ. Хрисант Хитов. Молитвено участие в богослужението взе другият свещеник в храма свещ. Стоян Стоянов.

По време на вечерната служба духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието, изпросвайки от Всеподателя Бога мир, здраве, благоденствие и душевно спасение за жителите на град Пазарджик.

В края на службата отец Боян се обърна към църковното изпълнение със слово за достойнството на двамата светоуправници, чиито дела послужиха за прослава на Царя на царете, с което те увековечиха и своя живот и станаха пример за подражание и вдъхновение на всички. Отец Боян припомни, че две неща осмислиха подвига на светите царе – Христовият Кръст, който свети Константин видя на небето, а неговата свята майка намери и издигна из земята, както и послушанието на Христовата Църква, защото във време на обожествяване на земните царе те не на себе си, а на Бога принесоха полагащата се слава. Накрая наместникът изтъкна, че същите две неща се изискват и от нас, за да изпълним и ние смисъла на своя живот – да бъдем послушни чеда на родната ни Българска православна църква и да носим със смирение и доверие в Бога кръста, който Той е отредил за всеки един от нас.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.