kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

24
Декември
2022

Велика вечерня за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„С нас е Бог! Враждувайте, народи, но треперете, и внимавайте вие, всички далечни земи! Въоръжавайте се, но треперете! Кройте заговори, но те се рушат; говорете дума, но тя няма да се изпълни, защото с нас е Бог!” (Исая 8:9-10)/из Трета паримия на Великата вечерня/

В навечерието на светлото Христово Рождество, когато второто Лице на Светата Единосъщна и Неразделна Троица – Бог Син заради нас, човеците, и заради нашето спасение прие плът, роди се в пещера и легна в ясли, в катедрален храм „Успение Богородично” беше отслужена Велика вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещенослужителите при храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

По време на полагащия се вход с евангелие цялото църковно изпълнение изпя с едни уста хвалебната песен към Христа „Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух - Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави!”.

След това бяха прочетени три паримии, апостолско четиво и откъс от евангелието на св. апостол и евангелист Лука, спомнящ раждането във Витлеемската пещера на Богомладенеца и ангелското благовестие за това дивно чудо „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение!”.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той честити настъпилия празник и благопожела спокойна вечер, прекарана в домашната църква – семейството, а след това тиха и свята нощ в подготовка да посрещнем достойно раждащия се Спасител.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.