kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Март
2023

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

Четвъртата, последна част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски, в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Димитър Милков, председател на храм "Св. Троица" в с. Динката, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“ и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“.

Ходещи по стъпките на своя Спасител, боголюбивите християни от града отново се събраха в дома Господен, където да потърсят Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Петко прекади целия храм и богомолците.

В края на светата служба бе прочетена молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След отпуста отец Боян се обърна към присъстващите, уверявайки ги, че тяхното усилие и усърдие да пребивават в храма ден след ден има цена пред Бога и носи най-голяма полза за делото на поста. Наместникът сравни духовното израстване с растежа на детето, което с помощта на своите родители, падайки и ставайки, расте и крепне. В духовния ни живот наши помощници са светите Божии угодници, а най-голямото училище, по думите на св. Тихон Задонски, са носенето на своя кръст и преминаването през изкушенията. Накрая отец Боян благодари на своите събратя свещенослужители за общата молитва и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички, благопожелавайки от негово име спасителни пости, мир и здраве за тях, техните домове и семейства.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.