kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Март
2023

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

В сряда на първата седмица от Великия пост верните Христови последователи от град Пазарджик се събраха по традиция в храм „Св. св. Константин и Елена“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави последованието на Великото повечерие с трета част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма ик. Петър Каръков и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

Боголюбивите християни се стекоха към прегръдката на храма, търсейки помощ и упование във времето на духовна борба. С молитвите си те станаха съпричастни на светата служба, просейки от Бога избавление от всяко зло. В края на повечерието, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички прeклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той описа чистотата на създадения от Бога човек, която беше опетнена от греха на непослушанието и недоверието към Бога. Наместникът благодари на нашия Господ Иисус Христос, че даде на всекиго възможност да очисти тая нечистота в тайнството на светото Покаяние. Отец Боян призова да подражаваме на свети Николай, който е особено тачен в енорията и към когото всеки четвъртък се отправя акатистна молитва, да имаме неговата твърда вяра, да следваме образеца на кротост, оставен ни от него и неотстъпно да подражаваме на неговото въздържание, което е и смисъла на поста. Така, засвидетелства наместникът, истински ще почетем светеца, ще се уподобим на него в живота си на земята и ще станем съпричастни нему и във вечния живот.

Накрая наместникът преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.