kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

24
Ноември
2023

Водосвет и благослов за децата на град Ракитово

На 24 ноември тази година, в навечерието на деня, посветен на просиялия от българския род дивен Божи угодник свети Климент Охридски Чудотворец, среднообразователното училище в град Ракитово, посветено на бележития духовник и книжовник, отбеляза своя празник. По традиция учениците, водени от своите учители и родители, идват в храм „Св. Неделя“ в града, където се е намирало първото училище в града. За празника се отслужва водосвет.

По покана на директора на училището г-жа Дафинка Клечарова и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, да отслужи водоосвещението и да изпроси Божията благодат над децата и жителите на прекрасния родопски град дойде архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в областния град. Своите молитви заедно с духовниците възнесоха ръководството на училището, преподавателите, персонала и родители на децата. В радостта на празника всички единомислено отправиха своите благодарности за великите Божии милости, с които нашият Господ Иисус Христос преизобилно милва благочестивия ни народ.

След водосвета ученици, изучаващи предмета „Религия-Православие“, изнесоха кратък рецитал във възхвала на училищния патрон свети Климент Охридски, с който поздравиха своите учители и съученици. Две от децата, лауреати от конкурса на Пловдивска митрополия, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, прочетоха своите писмени творби на тема „Моето писмо до Божията Майка“, с което трогнаха до сълзи присъстващите.

След това отец Боян прочете списъка с наградени деца, като обърна особено внимание на факта, че от училището има общо 8 творци, получили награди в различни категории, които в неделния ден ще отидат в Пловдивската духовна семинария, където лично митрополит Николай ще отслужи молебен за децата и ще връчи наградите на отличените. От свое име отец Боян им подари по една иконка на Божията Майка, копие от чудотворната икона на Пресвета Богородица – Пазарджишка, уверявайки ги, че небесната Царица е получила техните писма и ще им отговори своевременно. Архиерейският наместник връчи грамота за участие на всички деца от училището, включили се в юбилейното десето издание на конкурса.

Накрая той се обърна със слово към съвременните будители, достойни наследници на свети Климент – директора и учителите в училището. Наместникът припомни думите на светеца, че „добродетелният живот без правилните догмати е мъртъв и вонящ, а правилните догмати без добродетелен живот не могат да изкачат душата в небесното Царство“ и изказа всеобщата признателност за това, че те възпитават поверените им детски души с истините на нашата спасителна православна вяра и ги напътстват към дела, с които тя бива оделотворена. Отец Боян поднесе на директора скромен дар – диптих с образите на нашия Спасител Господ Иисус Христос и Неговата свята Майка Пресвета Богородица, благопожелавайки те да ги вдъхновяват и подпомагат в тяхното богоугодно дело.

Накрая всички се снимаха за спомен от празника и чудесното време, прекарано в прегръдката на Божия храм.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.