kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Юни
2022

Заупокойна света Литургия и панихида за Задушница в катедралата на Пазарджик

Съботният ден пред празника Петдесетница е отреден за молитва за всички починали православни християни. Тогава с любов си спомняме за преждеотишлите си от нас близки и отправяме своите горещи просби към Вседържителя Бога за упокой на техните души.

В деня Задушница, 11 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийските свещеници в храма отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

По време на светата Литургия беше отправена нарочна заупокойна ектения, в която свещенослужителите от името на цялата църква попросиха от Бога да прости греховете на починалите християни и настани душите им в място светло, злачно и покойно. В единодушие народът отпяваше тройно „Господи, помилуй!”, призовавайки Божият милост над техните души.

След светата Литургия беше отслужена обща панихида. Духовниците и миряните се събраха около приносите, приготвени по издревна традиция за раздаване и от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи. Той призова да не чакаме само задушниците, за да се сещаме за нашите покойници, защото както ние всекидневно се нуждаем от храна и вода, така и те всекидневно имат нужда от нашите молитви и милостини.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.