kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Февруари
2023

Заупокойна света Литургия и панихида за Задушница в катедралата на Пазарджик

В събота на Месопустната седмица, ден преди да заговеят с месни продукти, християните се събират в храмовете по цял свят и отправят своите сърдечни молитви към небесния Отец, изпросвайки от Неговата милост прошка и помилване душите на отишлите си от тоя свят Божии чеда – всички православни християни. Тази своя молитва те съчетават с милостиня, подавайки според силите си приноси за упокоение на техните безсмъртни души.

В деня на Задушница – 18 февруари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

По време на светата Литургия беше отправена нарочна заупокойна ектения, с която всички помолиха Бога, Който не е „Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“, да помилва душите на православните, преминали във вечността и ги настани в място злачно и покойно, дето няма болка и печал.

Веднага след светата богослужба беше отслужена обща панихида за всички починали наши отци, братя и сестри. Приготвените приноси бяха благословени и раздадени с молитвата "Бог да прости".

Накрая отец Боян припомни, че човек е двусъставен и неговото видимо естество – тялото, взето от пръстта, в даден момент изчерпва своите сили и се връща в същата тая пръст, а безсмъртната му невидима душа се връща при Източника на живота – Бога, Който я е дал. Наместникът прикани всеки ден да се сещаме и молим за нашите починали сродници, защото те имат нужда от това и с нетърпение очакват тази молитва, плод на нашата любов.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.