kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Празникът на светите братя Кирил и Методий в село Мокрище

Posted in Детски тържества.

На 11 май св. Църква почита паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник отбеляза едноименият храм в пазарджишкото село Мокрище.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит. Много от жителите на селото начело със своя кмет г-жа Лиляна Хаджиева се стекоха от рано в храма, за да изпросят небесното застъпничество на светите братя Кирил и Методий. На литургията присъстваха директорът на местното училище "Св. Климент Охридски" г-жа Стамболийска заедно с целия преподавателски колектив и всички ученици.

След службата в двора на храма учениците, изучаващи вероучение в училището на селото, изнесоха рецитал от стихове и песни в прослава на Бога и Неговите велики угодници св. св. Кирил и Методий. Те изпяха още тропара на Пасха "Христос воскресе из мертвих...", казаха молитвата "Отче наш..." и показаха как с буквите от нашата азбука могат да се пишат думи за вечен живот: А - Ангел, Б - Бог, В - Вяра, Г - Господ, Д - Добро, Е - Евангелие, Ж - Живот. Накрая всички се снимаха за спомен с духовниците.

Празникът беше уважен и от кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, омбудсмана на града г-н Георги Шопов, служители от администрацията на Кметството в селото и др.