kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Спортен празник в Баткунския манастир по случай Деня на детето

Posted in Детски тържества.

На 01 юни 2017 г., по случай Деня на детето, Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" прие в топлата си прегръдка децата от три училища на богоспасаемата Пазарджишка духовна околия - СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Ветрен и ОУ "Никола Вапцаров" с. Варвара. Китните зелени поляни на Светата обител, празнично украсени за случая, събраха шестдесет деца, обединени във вярата си в Бога и желанието за добротворство.

Празникът започна с молебен за здравето на децата от Околията, отслужен в храма на манастира от Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит Николай и игумен на обителта в съслужение със свещеници от Околията.

След това участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. Тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Строени в редици, образуващи трибагреник, те изслушаха националния химн, след което епископ Яков даде начало на надпреварата.

Състезанията протекоха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже.

Празникът беше уважен от кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, който лично връчи част от наградите на печелившите.

В генералното класиране победител стана отборът на СУ "Христо Ботев" гр. Септември с бял екип, на второ място се класира този на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Ветрен - със зелен екип и на трето - отборът на ОУ "Никола Вапцаров" с. Варвара с червените фанелки.

Въпреки оспорваните игри Христовата любов съпровождаше всяка надпревара. След приключване на всяка от игрите, победителите бяха награждавани от епископ Яков. Победителят в генералното класиране получи флагче за първо място в състезанието, купа и златен медал. Останалите отбори получиха флагче за второ и трето място, което да им напомня за приятните мигове, прекарани в манастира. На всеки състезател беше раздадена грамота за участие и спортен екип.

Отборите изготвиха и пуснаха в небето свои послания към всички деца по света.

Малчуганите останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши с българско хоро, изпълнено от участниците и техните учители, след което всички се подкрепиха със специално доставената за случая сертифицирана храна.

Не липсваха и добри хора като Петър от град Пазарджик, който закупи спортните екипи, част от подаръците и храната за децата.

Подробните резултати и снимков материал от празника ще бъдат публикувани през следващите дни.