kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Детски спортен празник в Баткунския манастир - 01.06.2017 г. (Подробен репортаж)

Posted in Детски тържества.

Рисунка на асфалт

Децата, участници в спортния празник на Баткунския манастир, сътвориха чудесни рисунки на асфалт. Отборите на Септември, Ветрен и Варвара избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Определено беше време от 1 час за рисуване.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни как е избрал какво да нарисува и какво послание се съдържа в него. И трите картини бяха изпълнени с много цвят, радост, доброта и щастие.

В тази дисциплина журито разгледа и одобри всички рисунки, но не класира първо, второ и трето място. Наградени бяха всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

Как се справиха участниците в Интелектуалната игра на спортния празник?

Една от състезателните дисциплини в спортния празник беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи с общо 17 въпроса. Първи предаде отборът на червените за удивителните 5 минути. Състезателите от Септември с бели фланелки приключиха за 8 минути, а зелените от Ветрен се затрудниха най-много - за 13 минути.

След проверка на предадените отговори, участниците от Септември и Ветрен получиха максималния брой точки - 17, като белите бяха класирани на първото място благодарение на по-бързата си работа. Отборът на Варвара получи 14 точки. Стратегията им да предадат максимално бързо ги доведе до три грешки в отговорите. Като цяло всички участници се справиха много добре с тази задача, което навежда на мисълта, че догодина въпросите ще бъдат по-трудни.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката от тук.

Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1-ви юни. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и петима полеви играчи. Можем да отбележим, че в тима на Варвара се включи и едно момиче, което достойно подкрепи своите съотборници. След оспорвани двубои на първо място се класира отборът на белите от гр.Септември, втори бе този на зелените от гр.Ветрен, трети - червените от Варвара.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, а състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици. Срещите се отличаваха със задружна, спотсменска и честна игра.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

Септември : Ветрен - 2:0

Септември : Варвара - 4:0

Ветрен : Варвара - 4:0

1 място - Септември с 6 точки

2 място - Ветрен с 3 точки

3 място - Варвара с 0 точки

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите избраха по трима състезатели.  Задачата тази година беше участниците да изработят кръст или орнамет като използват квилинг техника (навиване на лентички в изящни форми). Те имаха на разположение три модела, които да им помогнат с идеи как могат да се комбинират различни детайли. Материалите за работа бяха бели картонени лентички, лепило, ножица и шиш за навиване на квилинг, както и по няколко готови навити елемента, които да им послужат за начало.

Времето за работа беше определено на 30 минути. Участниците подходиха много старателно към задачата, но бяха притиснати и от ограничението за време.Отборите избраха различни стратегии - докато едните първо аранжираха елементите и едва тогава пристъпиха към лепене, други лепяха и изработваха още детайли, като развиваха идеята си в движение.

След предаване на работите комисия се зае да определи класирането. Бяха поканени и директорите и представители на училищата. На първо място единодушно бе избрана творбата на белите състезатели от Септември, които бяха аранжирали красив кръст. На второ и трето място, с изящни детайли, бяха класирани червените и зелените.

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червено флагче, като пробягат дистанцията от 50 метра (две дължини по 25 метра). Два хронометъра засичаха точното време.

Първи стартираха момчетата от отбора на Септември. Справиха се за 32 секунди. След тях момчетата от Ветрен финишираха за 30,9 секунди. Трети бяга отборът на Варвара за 32 секунди. В същата подредба се състезаваха и момичетата, като се справиха съответно за 20 секунди белите, 21,4 секунди зелените и 21,2 секунди червените.

След сумиране на резултатите финалното класиране беше определено - на първо място отборът на гр. Септември с общо 52 секунди, на второ - на Ветрен с 52,3 секунди, а на трето - на Варвара с 53,2 секунди. Всички деца се справиха отлично, за което говорят близките резултати. Те бяха горещо аплодирани и окуражавани от своите съотборници. Епископ Яков награди участниците в дисциплината щафетно бягане с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Може би най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Тегленето на въже. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха по вече изтегления жребий за футбола. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Всички останали деца окуражаваха с викове и аплодисменти своите връстници.

След първите шест тегления отборите завършиха с абсолютно равен резултат - всеки от тях имаше по две победи и и две загуби. Тази дисциплина се оказа най-оспорвана и силите бяха разпределени равностойно. За да се излъчи победител, се определи ново теглене - с по 6 състезатели от отбор: 3 момчета и 3 момичета. Тук белите успяха да надделеят и с общи усилия на смесения отбор постигнаха 2 победи. Участниците от Варвара спечелиха второто място с 1 победа, а на трето място остана отборът на Ветрен.

След силната задружна игра всички деца бяха радостни, независимо от класирането.

Послания към всички деца по света

Участници от трите училища в детския спортен празник в Баткунския манастир написаха послания към всички деца по света по случай 1 юни - Международен ден на детето. Те бяха следните:

"Нека има мир и любов за всички деца по света!" гр. Септември

"Пожелаваме на всички деца по света да са живи и здрави, с много късмет и обич!" гр. Ветрен

"Господи Иисусе Христе, помилвай нас! Приеми посланието от училище "Никола Вапцаров" да са живи и здрави децата от Варвара."

След като бяха прочетени, посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.