kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

Posted in Детски тържества.

И тази година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 19-и декември 2019 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Всички станаха на крака, за да посрещнат Константийския епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик, благодарение на чиито усилия за поредна година повече от хиляда деца в Пазарджишка духовна околия изучават Вероучение.

Звън на камбани оповести началото на празника и под светлините на прожекторите учениците от ОУ „Васил Левски“ с. Величково пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и усърдие децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на второкласниците от СУ „Георги Бенковски“ и ОУ " Проф. Иван Батаклиев" гр. Пазарджик. Изпълнените от тях Коледни песни и стихчета умилиха сърцата на присъстващите.

Изпълнението на талантливия деветгодишен Борислав Борисов от Студио за изкуство гр. Пазарджик с ръководител Гинка Балабанова отново обра бурните овации на публиката. С прекрасния си глас Борислав донесе радостта от настъпващия светъл празник в душите на всички.

След тях на сцената се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик, облечени в рокли с цветовете на българското знаме. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи. Едно от момиченцата изпълни посветена на Рождество авторова песен по текст и музика на своята майка, с която призова всички да бъдем добри един към друг.

Децата от ОУ „Кочо Честименски“ с. Пищигово, заедно със своята преподавателка по Религия, пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството.

След това празничен поздрав поднесоха и децата от Неделното училище при храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, които изпяха църковни и Рождественски песнопения, сред които тропара и катавасиите на празника. С ангелските си гласчета децата показаха красотата и съдържателността на църковната музика, издигаща душата и сърцето на човека към Небесното Царство.

Тържеството завърши с народните ритми на „Дайчово хоро”, изпълнено от ученици от СУ „Д-р Петър Берон” гр. Пазарджик.

В края епископ Яков приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Владиката благопожела Раждащият се Младенец да възцари доброто и да влезе във всеки дом и във всяко сърце, като облагороди и очисти от злото всеки човек. Той раздаде пакетчета с лакомства на изпълнителите, а накрая всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

Koledno turjestvo 2019